Isnin, 21 Januari 2013

Holiday Activity Book ~ Jane Bull

Saya sangat teruja ketika mendapat buku ini. Saya kira inilah pertama kali saya begitu memanfaatkan buku seperti ini :D Mungkin kerana aura Story Sack masih kuat ;)

Buku ini saya beli dari Puan Noraini Dollah (FB : Ummu Ammar, fan page beliau Bayi Bijak sudah mempunyai lebih daripada 8 000 Like. Silalah berkunjung ke sana ya). Alhamdulillah, buku ini ternyata begitu bermanfaat. Ideanya menarik dan boleh diaplikasikan. Buku ini berjaya memecah kebuntuan ibu saya (beliau seorang guru) yang mengendalikan Kelab Pelancongan dan Rekreasi.

Ada 50 aktiviti yang boleh dijalankan. Saya baru berjaya membuat 3 aktiviti iaitu :
1) Holiday Travel Book
2) Tangram
3) Travel Bingo

Ada beberapa resipi ringkas yang sesuai dijalankan bersama anak-anak atau anak murid :) Biskut dan muffin yang terhasil digunakan di dalam aktiviti.


Selepas ini boleh cuba resipi di dalam buku ini pula :) Insya Allah.

~~~~~~~~

1) Holiday Travel Book

- Fikirkan buku bentuk yang disukai seperti gambar kereta, kerang (jika bercuti di pantai), beg, gambar kapal terbang, strawberi (jika ke Cameron highlands) dan sebagainya.
- Gunting dan hiaskan mengikut kreativiti.
- Misalnya saya membuat bentuk kereta MPV, helaian pertama dan kedua saya tuliskan doa berkaitan seperti doa keluar rumah, doa naik kenderaan, doa berhenti di sesuatu tempat dan doa musafir.
- Kemudian saya lekatkan semua tiket, kupon, resit atau logo hotel di dalam helaian seterusnya.
- Gambar-gambar percutian juga dilekatkan.
- Akhir sekali catatan memori..
Siap :)

2) Tangram

- Tangram ialah permainan puzzle yang berasal dari China. Ia mempunyai 7 bentuk (2 segitiga sama kaki besar, 1 segitiga sama kaki sedang, 2 segitiga sama kaki kecil, 1 jajargenjang dan 1 persegi empat. - sumber sini)
- Ada ukuran gambar rajah di dalam buku ini. Saya salin dan gunting kain felt berdasarkan bentuk-bentuknya. Saya bina 6 set sahaja dulu.

3) Travel Bingo.

- Buat yang mudah sahaja! Lukis 9 keping gambar berkaitan pengangkutan (3x3), perbanyakkan tetapi pastikan susunan gambar berlainan.
- Jika perjalanan menggunakan kereta, kapal terbang atau kapal sekalipun bolehlah diedarkan kepada adik-beradik atau rakan kertas permainan ini. Pastikan juga pensel di bawa bersama :)
- Boleh sahaja guna gambar lain. Saya gunakan apa yang ada di rumah. Banyak gambar haiwan (lebihan latihan anak murid ;)) jadi saya lekatkan menjadi beberapa set.

Semoga ada manfaatnya.

Tiada ulasan:

Catat Komen