Khamis, 10 Julai 2014

Buku 33 : Ibu, Kuingin Tahu oleh Nur Khairunnisa Iskandar

Judul buku : Ibu, Kuingin Tahu
Penulis : Nur Khairunnisa Iskandar
Penerbit : Telaga Biru Sdn Bhd
Harga : RM26.00
Muka surat : 163

Bismillahirrahmanirrahim.

Anak yang dianugerahkan oleh Allah adalah unik dan setiap seorang mempunyai personaliti tersendiri.

Ibu bapa adalah guru pertama anak-anak sebelum mereka melangkah ke sekolah dan rumah menjadi madrasah pertama yang menjadi tempat tarbiah anak-anak.

Pakar perkembangan kanak-kanak banyak mengatakan usia seawal dua atau tiga tahun pertama merupakan tahap perkembangan optimum kanak-kanak. Pada masa ini mereka mampu menyerap dan meniru apa sahaja yang berlaku di sekeliling mereka.

Tiga tahun bersamaan dengan 1097 hari. Masya Allah! Bayangkan sekiranya kita dapat memanfaatkan hari-hari tersebut bersama anak kita. Subhanallah.

Buku ini tampil membuat perkongsian cara yang kreatif dalam memperkenalkan Allah dan Islam kepada anak kecil. Ya, ramai yang tidak tahu di usia manakah kita sudah boleh memperkenalkan Allah kepada anak kecil. Adakah semasa baru lahir, 3-4 bulan atau selepas 2 tahun ketika dia sudah petah bercakap? Jawapannya tiada had umur. Bila-bila masa sahaja kita boleh memperkenalkan Allah dan menerapkan kefahaman Islam dalam diri anak-anak kita.

Membaca buku ini membuatkan saya terasa kerdil. Proses pengajaran dan pembelajaran antara ibu bapa dan anak harus berjalan tanpa ada rasa jemu atau putus asa. Banyak situasi yang kita terlepas pandang yang boleh digunakan dalam mentarbiah anak kita. Sebenarnya ia mudah tetapi disebabkan tidak terbuka hati maka ianya terhijab.

Penulis berkongsi panduan :

☆ cara efektif mendidik anak menggunakan pendekatan kreatif
☆ memancing minat anak mempelajari perkara baru berkaitan solat dan ibadah lain
☆ kepimpinan melalui teladan
☆ alternatif mendidik anak dan diri sendiri

(Muka surat xi)

Berpandukan lima kuasa keramat minda (KKM) iaitu mengambil bait dalam azan ;

1. "Tiada tuhan melainkan Allah". Itu pegangan kita.
2. "Muhammad itu pesuruh Allah". Itu cara hidup kita.
3. "Marilah menunaikan solat". Itu strategi kita.
4. "Marilah menuju kejayaan". Itu matlamat kita.
5. "Allah Maha Besar". Itu pergantungan dan talian hayat kita.

...seharusnya ada kesinambungan dalam proses pendidikan anak seterusnya supaya ilmu yang mencukupi dapat dicurahkan kepada anak dalam menjadi muslim sejati.

Sebanyak 17 soalan dikongsikan bersama pembaca dan setiap satunya diiringi penerangan, tip pendidikan anak, mutiara hadis, cadangan bahan bacaan lanjutan dan Nota Untuk Ibu.

Saya tertarik dengan 4 aplikasi memberi jawapan yang boleh digunakan iaitu melalui contoh, aktiviti, fakta dan penceritaan.

Sesungguhnya mendidik anak memerlukan kesabaran dan perlu buang jauh-jauh sifat amarah kita kerana ianya hanya membantutkan perkembangan mereka. Satu muhasabah buat diri saya apabila penulis menulis nota kecil berbunyi :

"Perasaan marah hanya akan menjejaskan emosi dan semangat berkobar-kobar anak yang mahu belajar solat atau mengaji. Jangan mengharapkan mereka betul semuanya, kerana itulah tujuan mereka belajar."Saya kira pernyataan ini turut boleh diaplikasikan kepada anak-anak didik di sekolah. Kadang-kala watak seorang guru yang menjadikan sifat tegas dan garang muncul demi memastikan anak-anak didik mendapat apa yang diajar. ^_^

Akhir sekali, saya terkesan dengan tip muhasabah penulis :

♡ Berapa orang daripada anak kita yang anda rasa dapat menyelamatkan kita di akhirat nanti?
♡ Berapa orang yang akan mendoakan kita apabila kita meninggal dunia kelak?
♡ Berapa orang yang akan memimpin tangan kita untuk masuk ke syurga?


Daku memohon keampunanmu ya Allah..rabbi habli minassolihin. Ameen...

Tiada ulasan:

Catat Komen