Khamis, 15 Ogos 2013

Catatan Penglipur Lara Sang Majistret ~ Zabidi Mohamed

Tuan Zabidi Mohamed masih dengan 'signature'nya menulis kisah benar tetapi kali ini beliau berkongsi pengalaman lucu sepanjang bertugas sebagai majistret. Sejujurnya saya tidak 'familiar' dengan pekerjaan ini berbanding peguam. Majistret lebih dikenali sebagai 'Tok Hakim' dan saya tahu tugasnya amat berat, memerlukan ketelitian dan pertimbangan sewajarnya.

Buku ini santai tetapi penulis bijak mengadun cerita bersulamkan info, pengalaman lalu dan peringatan dari Quran dan Hadith.

Mempunyai 4 kisah yang disampaikan secara episod. Dalam kisah di Penjara Pudu saya mengetahui beberapa perkara baru. Sebagai majistret mereka berpeluang melihat hukuman dijalankan secara langsung dan Tuan Zabidi bersama rakan-rakannya melihat prosedur dan pelaksanaan hukuman sebat.

"Hukuman sebat untuk 302 Penal Code (rogol)." Kata Penguasa Penjara. "Mengenal kekuatan bangsa," sambungnya lagi. Agak pelik apabila beliau mengatakan ayat itu. Kebetulan pada hari itu ada 3 orang dari bangsa melayu, india dan cina yang akan menjalani hukuman.

selama ini saya fikirkan sebatan dilakukan di punggung. Rupanya di bahagian pinggul (antara punggung dan pinggang). Aduh...bahagian kulit nipis..daya ketahanan banduan ini dalam menanggung kesakitan memang berbeza. Banduan Cina dan India menggelupur menerima 2 sebatan dan ditangguh ke tarikh lain manakala banduan melayu menahan sakit sehingga 6 sebatan langsai dijalankan. Masya Allah. Turut bersama ketika hukuman dijalankan ialah seorang doktor perubatan dari hospital yang akan memastikan tahap kecederaan dan keupayaan seseorang banduan menerima sebatan. Lagi satu hukuman dijalankan dalam keadaan tanpa seurat benang. Erk...kenapa ya begitu?

Jika di barat, keluarga banduan sanggup merasuah tukang sebat bagi menguranglan kadar sebatan tetapi di Malaysia, memang patutlah diberi elaun khas dan termaktub di dalam perundangan.

Penulis membandingbeza antara hukuman sebatan kini dengan yang dianjurkan oleh Islam :

1. Hukuman sebat bukan bertujuan mencederakan atau memalukan pesalah.
2. Aurat pesalah terpelihara.
3. Tukang sebat tidak boleh hayun rotan lebih dari paras kepala. Tidak boleh nampak putih ketiak.
4. Rotan dari pelepah tamar / ranting kayu / hujung kain.
5. Kekuatan libasan sederhana.
6. Panjang rotan tidak lebih 1.22m, tebal tidak lebih 1.25cm.
7. Sebat pesalah lelaki dalam keadaan berdiri, sebat pesalah perempuan dalam keadaan duduk.

Oh jauh beza dengan realiti sekarang...

Dalm kisah 2 pula mengenai seludup beras Siam oleh seorang makcik yang ditahan oleh kastam. Kes makcik ini ialah 'a clear cut case' namun makcik itu masih berdegil tidak mahu mengaku salah malah minta dibicarakan. Apa yang menggelikan hati jurubahasa mengeluarkan satu ayat yang amat tidak enak di pendengaran penulis yang berasal dari Melaka ini (",)

Dalam kisah ini banyak dialek kelantan yang saya pelajari. Penulis siap menyenaraikan perkataan Kelantan lengkap dengan 'tatabahasa'nya di muka surat 81 hingga 84. Sudah seperti kamus pula rasanya.

Saya teringat semasa di kampus dulu saya memang ramai rakan dari Kelantan tetapi masih dapat difahami. Mungkin ada 2, 3 patah perkataan yang tidak difahami tetapi itu berlaku semasa mereka berbual sesama mereka. Antara perkataan yang baru saya tahu ialah gedebe = samseng, igak = dapat, blawok = tipu, lembek = tilam dan peleting = straw.

Kisah 3 ini meskipun lucu tetapi saya turut muhasabah diri. Seorang pensyarah yang sudah pasti memiliki ketinggian ilmu pun agak jumud fikirannya inikan pula saya. Allahuakbar. Moga Allah jauhkan saya dari kefahaman yang menyimpang.

Kisah ini berlaku pada saat perhimpunan jemaah tabligh sedunia yang pertama diadakan di Terengganu. Kemalangan jalan raya mengakibatkan 3 maut. Mana tidaknya sebuah vanmempunyai 18 orang penumpang. Namun apa yang dikesali ialah sikap pemandu itu yang tidak merasa bersalah dan ego.

"Apa jua musibah yang menimpa kamu, maka ia disebabkan oleh  apa yang kamu lakukan (daripada perbuatan-perbuatan yang salah dan berdosa." (As-Syuraa : 30)

Ada satu lagi kisah tetapi saya tidak berhasrat menulisnya di sini. Apa yang pasti setiap yang berlaku memang mempunyai hikmah yang perlu diambil iktibar...meskipun santai namun menyengat...^^

2 ulasan:

  1. Agak Menarik Buku Ini
    Wajar Baca..

    BalasPadam
  2. di manakah saya boleh dapatkan buku2 tulisan dia? sangat susah nak jumpa tulisan2 dia

    BalasPadam