Ahad, 10 April 2016

Bacaan April Bahagian 1

Bismillahirrahmanirrahim.

Sehingga hari ini baru empat buah buku dibaca.

The Kite Runner - novel grafik.

Sumber gambar : Goodreads


Saya beli di Big Bad Wolf Sale di Melaka baru-baru ini. Sengaja beli sebab versi novelnya tidak dapat saya khatamkan. Malah, buku itu juga sudah dijual beberapa tahun lepas ;) Err... tak tahu mahu komen bagaimana. Walau pun saya agak terganggu dengan adegan Hassan dibuli oleh tiga orang remaja yang diketuai oleh Aseef. Sangatlah jahat! :(

Wanita Solehah oleh Hikmatul Islam.

Sumber gambar : MPHOnline


Comel sahaja buku ini. Tulisannya bukan berwarna hitam. Lain dari yang lain :) Tulisannya berwarna biru muda dan sesekali warna merah jambu. Sebenarnya tahu akan kewujudan buku ini melalui instagram beberapa waktu dahulu dan rezeki berjumpa buku ini di perpustakaan awam negeri awal bulan Mac.

Cara bagaimana menjadi wanita solehah. Diselangi kata hikmah, sirah, catatan kisah benar dan untaian puisi. Teringat Bonda Nor pula tatkala membaca buku ini :)

Bila Emak Berdrama oleh Salwa Saleh

Sumber gambar : deenprints


Ahha... sejak ekonomi kurang baik ini, saya sudah mula mencatu buku apa yang mahu dibeli dan buku apa yang boleh dipinjam sahaja. Jimat ^_^ Namun, buku ini termasuk dalam kategori "boleh beli". Ternyata berbaloi! Terima kasih Pn Salwa atas buku yang informatif ini!

Saya mengenali Pn Salwa melalui blognya semasa saya melahirkan anak sulung beberapa tahun lepas. Selalu singgah ke blognya. Sementelahan lagi beliau menjual Shaklee. Maka beberapa waktu juga merujuk kepada info yang ditulis olehnya.

Buku ini menceritakan pengalaman dan tip keibubapaan yang boleh diikuti. Terhibur dengan ilustrasi kartun yang menghiasi ruang-ruang antara bab :)

Damai - Tiga Ceritera oleh Saidatul Saffa, Noor Suraya dan Syud

Sumber gambar : Goodreads


Himpunan tiga novel mini dalam sebuah buku. Haih.. dalam novel semua nampak manis. Alahai... nama pun fiksyen kan ;) Kisah seorang pelajar sarjana yang membuat tesis di Turki dan bertemu jodoh dengan orang sana. Kisah seorang cucu yang baik dan mewarisi kepandaian memasak dari seorang toknya juga mengalami konflik perasaan namun berakhir dengan kisah yang manis. Dan kisah ketiga, kisah jatuh cinta dalam diam dari zaman matrikulasi membawa kepada alam pekerjaan.

Oh, semuanya tidak mudah. Bacalah buku ini ya :)


Ok... *pandang kiri kanan* buku apa nak baca selepas ni... >_<


1 ulasan:

  1. Tertarik dengan buku Damai. Covernya memang 'mendamaikan' :)

    BalasPadam