Selasa, 4 Disember 2012

Buku dan aktiviti :)

Sudah lama saya berfikir ingin membuat satu aktiviti membaca buku yang menyeronokkan buat anak-anak didik di sekolah. Ini sebagai salah satu usaha menjadikan membaca satu keseronokan bukan kerana terpaksa.

Saya perlu membaca banyak buku kanak-kanak, berfikir dan membuat pertimbangan apakah aktiviti yang sesuai berdasarkan buku tersebut.

Setakat ini saya sangat tertarik dengan buku besar yang diterbitkan oleh PTS di bawah siri Permata Hatiku dan buku siri teladan yang ditulis oleh Puan Zulina Hassan terbitan Galeri Ilmu.

Buku besar terbitan PTS mempunyai 6 tajuk di dalam satu siri. Setakat ini saya belum melihat siri lain diterbitkan oleh PTS. Diharap PTS dapat menerbitkan buku besar yang lebih banyak pada masa akan datang. Ini kerana buku-buku ini lebih menarik daripada buku besar yang ada di perpustakaan sekolah ;)

Buku-buku Puan Zulina ini juga sangat menarik dengan ilustrasi berwarna-warni serta penceritaan fiksyen mengenai haiwan-haiwan berkenaan. Mempunyai 10 tajuk dengan berharga RM20.00 setiap satu.

Setakat ini saya berjaya menghasilkan aktiviti untuk buku besar Apa yang Bergerak dan Jiji Si Leher Panjang.Insya Allah saya berniat untuk kongsikan di sini. Saya akan upload kemudian. Doakan saya diberi kemudahan berkongsi di sini :)

Tiada ulasan:

Catat Komen