Sabtu, 30 Jun 2012

Emmy and the Incredible Shrinking Rat

Buku kanak-kanak terbitan Scholastic ini sekali lagi saya pinjam dari Pusat Sumber Sekolah.

Selepas beberapa muka dibaca, baru saya perasan. Mengapa ya banyak juga buku berkisar tentang tikus? Aduhai.. ironinya minggu lepas anak jiran meninggal kerana terkena virus kencing tikus.

Emmy and The Shrinking Rat ini mempunyai plot yang cepat. Keluarga Emmy asalnya tinggal di sebuah rumah kecil dan membuka sebuah kedai buku. Tidak lama kemudian, mereka berpindah ke sebuah rumah besar yang diwasiatkan oleh datuk Emmy kepada mereka. Kehidupan Emmy berubah. Ibu dan bapanya selalu melancong ke serata dunia meninggalkannya bersama pembantu-pembantu rumah. Emmy tidak begitu kisah dengan perkara yang terjadi kerana jadual hariannya juga sangat padat. Menghadiri kelas bahasa Perancis, kelas gimnastik, sukan dan sebagainya.

Apa yang peliknya ialah Emmy tiada rakan di sekolah. Malah guru-gurunya juga seperti tidak menyedari kewujudannya di dalam kelas walhal prestasinya sangat cemerlang. Namanya juga tidak diingati oleh semua orang.

Dalam masa yang sama ada seekor tikus peliharaan yang berada di dalam kelas mereka. Tikus kecil ini dijumpai oleh guru mereka lalu diletakkan di dalam sangkar sebagai haiwan peliharaan. Dalam satu kejadian Emmy boleh memahami percakapan tikus kecil itu hanya kerana terkena sekali gigitan si tikus kecil. Ada lagi seorang budak yang sama dengan Emmy, namanya Brian.

Mengapa semua orang tidak mengenali Emmy? Adakah rahsia yang menyebabkan perkara itu terjadi?

Ya, persoalannya terjawab di bahagian tengah cerita membawa ke pengakhiran.

Ada sebuah kedai usang di satu lorong terpencil di pekan tempat Emmy biasa menemani pembantu rumahnya membeli barang Dia tergerak untuk melalui kawasan itu dan melihat-lihat apa yang ada. Oh, tanpa disangka perkenalannya dengan anak saudara pemilik kedai itu membawa dia kepada bilik yang dipenuhi haiwan yang mempunyai kelebihan ajaib. Salah seekornya ialah tikus kecil yang mirip tikus di kelasnya.

Bermula penyiasatan Emmy dan rakannya dan membongkar rancangan jahat pembantu rumahnya yang ingin merampas harta kekayaan milik datuknya itu. Banyak cabaran ditempuhi sehingga Emmy pernah mengecil menjadi sebesar saiz kacang, memasuki kota bawah tanah yang dibina oleh tikus-tikus cerdik, berjumpa dengan profesor yang merintis kajian tikus ajaib ini dan berusaha mengembalikan ibu bapanya kepada keadaan yang normal.

Menarik tetapi saya rasakan plotnya begitu cepat sehingga saya terpaksa mengulang beberapa bahagian. "Eh, bila dia membesar semula?" , "Macam mana dia boleh kembali ke sini semula?"  Hehe..


Apa moralnya ya.. Harta dan kekayaan dunia memang boleh membuatkan seseorang itu menjadi tamak dan haloba. Begitulah jika tidak dipandu dengan iman dan akal yang waras, syaitan mudah sahaja membisikkan tipu dayanya yang 'brilliant' tetapi sepandai-pandai tupai melompat, akhirnya jatuh ke juga. Allah pernah berfirman bahawa kebatilan itu tetap akan terhapus oleh kebaikan.

Begitu dengan Islam. Sehebat mana pun perancangan orang kafir menjatuhkan agama ini, mereka tetap tidak akan berjaya kerana Allah memelihara kesucian agama ini sehingga akhirat nanti. Wallahualam :)

Tiada ulasan:

Catat Komen