Isnin, 16 Mei 2011

Tabik CikguAssalamualaikum warahmatullah,


Selamat Hari Guru buat semua guru!Ibu bapa kita juga adalah guru pertama yang mendidik kita. Jadi jangan lupa berdoa untuk kesejahteraan mereka semua.Dapat menonton sekejap To Sir With Love di TV2 sebentar tadi. Teringat pada resensi saya awal tahun ini. Lama juga saya tidak menulis di sini. Bukan apa, saya lebih senang membuat ulasan di Goodreads :)Buku Tabik Cikgu ini saya beli melalui online di Bookcafe (kedai buku online PTS) selepas melihat promosinya di blog KakChik.

Kisahnya mengenai cara Cikgu Mukhsin menangani kerenah pelajarnya di 2 Terbilang.


Menjadi guru kelas 2 Terbilang merupakan satu cabaran. Manakan tidak, sungguhpun mereka kelas pertama namun tingkah laku mereka tidak secantik kepandaian mereka.

Cikgu Mukhsin ada strateginya. Hari pertama Cikgu Mukhsin masuk ke kelas, murid 2 Terbilang sudah menunjukkan belang. Tapak kasut Cikgu Mukhsin terlekat kuat pada kertas di bawah meja guru.

'Trick' Cikgu Mukhsin tidak kurang hebat. Katanya ada kamera perakam telah diletak di dalam almari kelas. Dan mereka semua didenda membuat karangan mengenai nasihat yang paling berkesan pernah mereka terima dan akan dibacakan sebelum kelas bermula.

Cikgu Mukhsin menggunakan pelbagai strategi bagi menundukkan ego murid-muridnya. Lama-kelamaan perubahan tingkah laku mereka semakin baik :)


Jadi guru ni mesti selalu betulkan niat..sebab boleh jadi kurang sabar...hehe.. Macam saya. Selalu kurang sabar bila murid tak nak dengar kata. Aduh..

Niat kerana Allah. Doakan anak-anak didik supaya akhlaknya baik dan mudah menerima ilmu. Doa juga untuk diri sendiri supaya sabar dan ikhlas mengajar. Terutama kepada anak-anak istimewa :)

Tiada ulasan:

Catat Komen