Ahad, 20 Oktober 2013

Komik Meon lagi :)

Bismillah walhamdulillah.
Koleksi Komik Meon


Baru-baru ini meluangkan masa membaca komik M keluaran PTS. Sememangnya komik Meon menjadi pilihan kerana watak dan penceritaannya berlatar belakangkan seorang budak kampung yang tinggal di kampung, bermain permainan tradisional, bijak dan baik budi.

Anak-anak yang kecil pun mahu menumpang baca. Jadinya saya perlu membaca kuat (read aloud) sambil mengubah suai sedikit dialog mengikut tahap anak di bawah usia 3 tahun ini. (Heh, ini kali pertama bercerita dengan anak menggunakan komik M. Rasa kelakar pun ada juga ^^).

Sebelum itu, mahu perkenalkan sedikit komik ini. Mengikut pengetahuan cetek saya, komik ini ditulis dan dilukis oleh Kartunis Jas. Meon sudah mempunyai 5 siri iaitu :

Meon #1 Perang Terung Manggor
Meon #2 Perang Bola Kampung
Meon #3 Perang Bola Kampung Lagi
Meon #4 Jerat Burung
Meon #5 Menentang Kambing United

Meon #2 berkait rapat dengan Meon #3 dan Meon #5. Meon #3 tiada dalam koleksi saya. Selepas ini mahu cari.

Dalam Perang Bola Kampung, sebuah liga bola sepak akan dianjurkan di kampung mereka. Setiap pasukan bola sepak akan ditaja oleh sebuah koperasi di kampung tersebut. Misalnya Koperasi Perikanan menaja Ikan Laga City.

Ketika latihan @ pemilihan pemain dalam Jalak FC, jurulatihnya telah membuang beberapa orang pemain yang dianggapnya tidak layak bermain kerana tidak mempunyai kemahiran yang ditetapkan. Peristiwa itu dilihat oleh Meon dan geng rapatnya, Kuzi dan Din.

Meon yang baik hati ini mengeluarkan idea untuk menubuhkan pasukan bola sepak sendiri bagi membantu rakan-rakan tadi mencapai impian bermain bola sepak dalam liga belia.

Namun, persoalan timbul. Siapakah yang akan melatih mereka? Di mana mereka dapat mencari penaja? Koperasi manakah yang sanggup mengambil mereka? Dan paling utama, Meon dan rakan-rakan tidak pandai bermain bola sepak!

Sekali lagi, Meon menyelamatkan keadaan. Meon memang seorang yang genius dan bijak mencari penyelesaian :)

Dalam Menentang Kambing United, pasukan Meon tadi (bergelar Kura-kura FC) telah berlatih dengan bersungguh-sungguh di bawah jurulatihnya, Abang Selamat.  Mereka juga gembira kerana Koperasi Getah bersetuju menaja mereka. Sangat menarik apabila Meon dan rakan-rakan berlatih menggunakan buah kelapa. Saya kira lebih sukar menggunakan bola kelapa kerana bentuknya yang bukanlah benar-benar sfera.

Ketika hari pertandingan, perlawanan pembukaan di antara Kura-kura FC dan Kambing United agak sengit. Kambing United biasa bermain kasar dan teknik mereka juga berjaya memperdayakan Kura-kura FC.

Meon berjaya membaca teknik tersebut maka mereka menyusun strategi ketika separuh masa kedua. Namun yang pasti, pasukan Kura-kura FC mempunyai kapten pasukan yang sangat positif dan semua ahli mereka juga sangat bekerjasama. Dalam erti kata lain, semangat kesukanan mereka tinggi :) Inilah yang kita mahu.

Dalam Jerat Burung, Meon dan kawan-kawan berangan mahu menjadi Adiwira. Dalam bahasa Ingeris disebut Superhero :) Namun mereka tiada kelebihan luar biasa. Maka, gunakanlah kelebihan semula jadi yang ada pada mereka.

Dalam masa yang sama, kejadian menyeludup haiwan liar di kampung Meon semakin menjadi-jadi.

Tanpa sengaja mereka terserempak dengan penjenayah terbabit. Mereka sedang menjerat burung Merbah Jambul untuk dijual.

Satu lagi ilmu baru saya dapati. Burung Merbah Jambul merupakan haiwan yang dijaga spesisnya.

Dalam setiap komik Meon, penulis pasti membuat beberapa perkara :)

Pertama, helaian-helaian awal komik akan dilukiskan juga proses mencari idea. Kedua, ada komik ekstra di bahagian akhir. Ketiga, ada info mengenai sesuatu di dalam komik.

5 bintang untuk Jas! Anak-anak kecil saya suka cerita Meon ^^

2 ulasan:

  1. Syukur alhamdulillah... Saya sangat gembira dengan perkongsian ini... Lima bintang untuk Puan dan anak- anak puan... Terima kasih..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah. Jazakallah khaira tuan. Menunggu keluaran komik Meon yang seterusnya :)

      Padam