Selasa, 3 April 2012

Siri Komik Sains ITNM


Yeay! Buku baru sampai ke perpustakaan sekolah semalam. Satu kotak buku dari ITNM. Walaupun saya bukan guru perpustakaan tetapi sangat teruja dengan ketibaan buku baru. Hee.. Maklumlah sudah lama tidak membeli buku. Perlu tunggu PBAKL 2012 nanti.

Antara yang saya baca semalam ialah Siri Komik ini. Rantaian Makanan. Bagus juga. Ada lagi satu sumber P&P Sains untuk murid-murid. Menarik. Banyak fakta yang baru saya tahu. Siri Komik Sains ITNM ada 14 buah.

FAKTA MENARIK :

A. Haiwan terbesar yang dipercayai wujud di dunia bernama Argentinasaurus berukuran 123 kaki tinggi dan berat lebih 100 tan. Ia makan tumbuhan yang banyak termasuk pokok malar hijau! (m/s 9)

B. Jangan tidak disangka, kumbang kura-kura yang kecil itu ialah haiwan karnivor! Ia makan afid, serangga dan tungau. (m/s 11)

C. Keadaan mulut haiwan menentukan cara makannya. Kebanyakan ikan paus ada gigi yang kuat untuk makan ikan besar dan anjing laut tetapi ikan paus biru tidak mempunyai gigi.

D. Sesetengah haiwan hanya makan sejenis makanan sahaja. Contohnya koala yang makan daun pokok kayu putih. Jika pupus pokok ini, koala akan mati kerana tiada alternatif makanan lain.


* Sumber gambar buku : ITNM
* Sumber gambar koala : acuteaday.com

Tiada ulasan:

Catat Komen